”Ansvaret hviler i høj grad på jeres generation.”
Der blev ikke langt fingre imellem, da Caritas Danmarks generalsekretrær, Maria Krabbe Hammershøy, den 20. januar åbnede årets emneuge for 1.g’erne på Niels Steensens Gymnasium (NSG) om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Det blev til en stærk introduktion om fælles ansvar for kloden og for hinanden, hvad enten man bor i Danmark, Myanmar eller Uganda.
Ansvar hænger sammen med lederskab, understregede Caritas’ generalsekretær, der opfordrede 1.g’erne til at engagere sig i de ting, de brænder for politisk og etisk.
At opfylde FN’s klimamål er en udfordring for hele samfundet, fra politikerne til virksomhederne og NGO’er.
Alle betyder noget i den proces – inklusive 16-årige der synes, de voksne laver alle reglerne. Men man kan sagtens begynde i det små, fik vi at vide. Man kan melde sig ind i foreninger, blive politisk aktiv eller gå til demonstration. Eller gå i genbrugstøj, blive vegetar og droppe flyrejsen.
Trosbaserede organisationer er også meget vigtige, sagde Maria. Caritas er den katolske kirkes organisation for nødhjælp og udvikling og en af verdens største aktører indenfor sit felt.
Pave Frans skrev i 2015 en rundskrivelse om klimaet, ”Laudato Si’”. Den blev rost af både toppolitikere, nobelpristagere og i medierne. Og når det gælder om at motivere folk til at passe på hinanden og på hele skaberværket, har religionen stor betydning, understregede hun. ”Vand for eksempel er enormt vigtigt i alle de store trosretninger: vand som liv og vand som symbol. Derfor er det dyrebart. Det kan vi umiddelbart forholde os til”, sagde hun til det fyldte klasselokale.