Børn skal være børn - Caritas Danmark
STØT
I DAG

Børn skal være børn

Børn på trods af konflikt og terror

I Burkina Faso har terror og konflikter forårsaget lukningen af mere end 2000 skoler i landet. Børn og unge uden beskæftigelse er nemme ofre for radikalisering, hvilket er et stigende problem for landets myndigheder.

Burkina Faso oplever i disse år den største krise i landets historie. De seneste års mange terrorangreb har sendt tusindvis af mennesker på flugt. I 2019 er der over 289.000 internt fordrevne. Et tal som blot er stigende.

Burkina Faso er i løbet af få år gået fra at være et land i social harmoni på tværs af etniske forskelle, til at være et land med talrige etniske og religiøse konflikter, som følge af terrorismen. De mange internt fordrevne bosætter sig ofte hos familiemedlemmer eller bekendte, hvilket lægger et stort pres for disse familier som oftest knap har råd til at forsørge dem selv. Dette kan med tiden skabe spændinger og konflikter i lokalsamfund, som førhen ikke har haft den slags udfordringer.

Den stigende usikkerhed og mange terrorangreb har også stor indvirkning på landets uddannelsessystem, og tusindvis af børn står uden muligheder for at komme i skole.

Men stigningen i terrorismen er ikke blot en konsekvens for børnenes uddannelse. Mange børn og unge havner i kløerne på terroristerne som ofte går efter at radikalisere unge som ikke har noget at lave.

Fritidsklubber skal sikre børn en sikker hverdag i ly for terroristerne

Caritas Danmark vil, med hjælp fra Danmarksindsamlingen, støtte børnene i byerne Tougan og Ouahigouya til at få lov til at være børn.

I en situation hvor det ikke er muligt at genåbne skolerne før landets sikkerhedssituation er mere stabil, er det vigtigt at tænke i alternative uddannelsestilbud.

På den måde vil børnene være med til at modvirke radikalisering og generelt promovere fredelig sameksistens i deres landsbyer.

Symaskinen som redskab for forandring

Som en del af projektet, vil 60 unge piger i byerne også få mulighed for at tage sig en praktisk uddannelse og lære værktøjer som at sy.

Dette vil styrke pigerne i både at skabe sig en indkomst, men også i at holde dem fra kriminalitet og prostitution, som desværre er konsekvenserne for mange unge uden uddannelse eller beskæftigelse.

Fakta

>Mere end 2000 skoler er lukkede landet over

>330.000 børn har ikke adgang til skolegang

>Projektet gennemføres i byerne Tougan og Ouahigouya i det nordlige Burkina Faso nær grænsen til Mali