Hjælp befolkningen i Ukraine - Caritas Danmark
STØT
I DAG

Hjælp befolkningen i Ukraine

Risikerer at dø af kulde

Siden oktober har hundredvis af ukrainske byer stået uden strøm, vand og varme. Mange byer er mørklagte som følge af de russiske bombardementer. Situationen er meget kritisk for befolkningen, nu hvor vi går ind i den kolde og mørke vinter.

Caritas er til stede med nødhjælp tæt på frontlinjen. I den sønderbombede ukrainske havneby Mykolajiv uddelte Caritas for nyligt 20.000 liter rent drikkevand og varmt tøj til lyden af russiske bombardementer. Store dele af byen ligger i ruiner, og mange af byens indbyggere er helt afhængige af hjælp for at kunne klare sig igennem vinteren.

Dit bidrag går derfor til uddeling af mad, vand, varmt tøj, tæpper og brændsel samt etablering af modtagecentre med generatorer og vandvarmere. Med din hjælp kan Caritas også sætte nye vinduer og døre i ødelagte huse og lejligheder, så de er bedre isolerede.

”Vinteren er på vej, og jeg frygter, at det bliver den værste i Ukraines historie”

  • Odarka Bordun, ansat i Caritas Ukraine

Kateryna og Ivan Mazur på henholdsvis 74 og 80 år, der er blandt de 2,3 millioner mennesker, hvis hjem er blevet helt eller delvist ødelagt som følge af de russiske angreb. Det ældre ægtepar bor tæt på hovedstaden Kyiv, i byen Irpin, hvor nogle særligt voldsomme kampe udspillede sig i begyndelsen af krigen fra den 27. februar til den 28. marts.

Under kampene blev deres hjem ramt af hele fem granater. To granater eksploderede i deres baghave og væltede et træ og et hegn. En anden granat ramte taget, og selvom den ikke faldt ned gennem loftet, sprængte den alle ni vinduer i huset i stykker og væltede hoveddøren. De sidste to granater gik ikke af, men sad fast – den ene ved siden af huset, den anden i fundamentet.