Læge i ny klinik for socialt udsatte: Jeg håber, at vores erfaringer kan smitte af på systemet
I midten af september åbner en sundhedsklinik for socialt udsatte på Vesterbro. Den behandlingsansvarlige læge Henrik Rindel Gudbergsen håber, at erfaringerne fra den nye klinik kan smitte af på den måde, de praktiserende læger er organiseret på, så det bliver lettere at behandle alle patienter som hele mennesker
Af Malene Fenger-Grøndahl
Som nyuddannet læge arbejdede Henrik Rindel Gudbergsen for omkring ti år siden som frivillig i Fixelancen på Vesterbro i København. Den ombyggede ambulance var indrettet, så stofbrugere kunne indtage deres stoffer med rene redskaber og under opsyn af sundhedsfagligt personale, der kunne hjælpe, hvis de blev akut dårlige. Fixelancen blev forløberen for de fixerum, som fra 2012 blev etableret i flere kommuner i Danmark.
”Det var en virkelig god og givende erfaring for mig som menneske og som læge, fordi jeg oplevede, at jeg kunne gøre en positiv forskel for stofbrugerne og samtidig også for borgerne på Vesterbro, som ikke længere i så stor omfang oplevede problemer med brugte kanyler på legepladser og stofbrugere, der opholdt sig i kælderskakter og opgange,” siger Henrik Rindel Gudbergsen.
”Desuden var det meget positivt, at erfaringerne fra Fixelancen førte til, at der blev oprettet permanentet fixerum flere steder. På den måde var det også en erfaring af, at et projekt, som forsøgte at gøre noget ved den store ulighed i sundhed, kunne føre til mere generelle forbedringer i velfærdssystemet,” tilføjer han.
Henrik Rindel Gudbergsen, der i dag mangler cirka tre år af sin uddannelse til speciallæge i almen medicin, er netop blevet ansat som behandlingsansvarlig læge i Caritas Danmarks nye sundhedsklinik på Vesterbro. Klinikken vil fra 14. september være åben hver tirsdag fra kl. 17-20 uden tidsbestilling, og de borgere, der besøger klinikken kan få hjælp med problematikker, der hører inden for den almene praksis’ område, men også få vejledning og konkret hjælp til, hvordan de kan få yderligere behandling, for eksempel via henvisning til speciallæger. Desuden kan de frivillige læger og sygeplejersker henvise til forskellige sociale tilbud, både i regi af Caritas og andre private aktører eller i kommunalt regi.
”Målet er, at vi kan tage os så god tid til den enkelte, at vi kan få afdækket alt det, man ofte ikke når omkring hos den praktiserende læge. Det kan være, at det er sociale eller økonomiske forhold, der tynger nogle af borgerne mest, og som de har mest brug for hjælp til udover det akutte sundhedsmæssige problem, de kommer med,” siger Henrik Rindel Gudbergsen.
Han er spændt på, hvilke borgere der vil opsøge klinikken, men forestiller sig, at det især vil være mennesker, som har svært ved at komme til lægen i dagtimerne, som mangler kendskab til det danske sundhedsvæsen, eller som ikke bryder sig om at støde på mennesker fra deres lokalområde, når de møder op hos deres praktiserende læge.
”Der kan være mange grunde til, at det i praksis er svært at komme til lægen, og kommer man først derhen, får man måske kun behandlet et enkelt akut problem, mens man i virkeligheden døjer med mange skavanker, udfordringer og sygdomme,” siger han.
Som behandlingsansvarlig læge er han ansat 5 timer om ugen og skal blandt andet stå for medicinbestilling, uddannelse og opkvalificering af de frivillige og udarbejdelse af vagtplaner samt kontakt til samarbejdspartnere. Desuden skal han stå til rådighed for de frivillige læger og sygeplejersker, så de kan søge råd og vejledning om konkret problemstillinger i behandlingen.
”Jeg kunne sagtens selv have fundet på at blive frivillig, men jeg så opslaget om stillingen som behandlingsansvarlig læge først og tænkte, at mine erfaringer og min motivation for at være læge passede rigtig godt til den stilling,” siger han.
”Jeg har altid været meget optaget af at forsøge at gøre noget ved den store ulighed i sundhed, som vi har i Danmark, og som mange nok ikke er opmærksomme på. Jeg har arbejdet i almen praksis både på Frederiksberg og på Lolland, og forskellen er enorm,” siger han.
Sidstnævnte sted er der ifølge Henrik Rindel Gudbergsen mange patienter med flere kroniske sygdomme og tunge sociale problemer, og det gør det svært for alment praktiserende læger at få tid til at komme hele vejen rundt om den enkelte patients problemer.
”Sådan som økonomien omkring almen praksis i dag er struktureret, kan det være meget svært som læge både at gøre det så godt for den enkelte patient, som man ønsker, og samtidig få det til at løbe rundt økonomisk,” siger han.
Han håber, at Caritas Klinik vil kunne hjælpe udsatte borgere med akutte problemer, men også med at få dem ind i sundhedsvæsnet til videre behandling, hvis der er behov for dette. Desuden håber han, at erfaringerne fra bl.a. Caritas Klinik kan være med til at ændre på den måde, systemet med almen praksis er organiseret på.
”Der er en kæmpe ulighed i sundhed, og de praktiserende læger er klart en del af løsningen. Jeg håber, at nye projekter som Caritas Klinik kan være med til at inspirere velfærdssystemet, så det bliver lettere for de praktiserende læger at tage sig den nødvendige tid til alle patienter, uagtet kompleksiteten af deres udfordringer,” siger han.
Caritas Klinik
Caritas Klinik er et nyt sundhedstilbud til socialt udsatte på Vesterbro i København.
Klinikken bliver bemandet af frivillige læger og sygeplejersker, der tilbyder konsultationer inden for den almene praksis’ område.
Caritas Klinik er beliggende på Amerikavej 15C, 1. sal, 1756 København V.
Den er åben hver tirsdag kl. 17-20 fra 14. september. Der er ingen tidsbestilling, man møder blot op.
Klinikkens personale er frivillige læger og sygeplejersker.
Klinikken har eget yderrekvisitionsnummer, der giver mulighed for f.eks. at bestille tid til speciallæge, henvise til kommunale tilbud og bestille blodprøver.
Frivillige søges
Caritas Klinik søger frivillige læger og sygeplejersker, der er uddannede, har mod på en vagt om måneden, interesse for målgruppen af socialt udsatte og lyst til et meningsfuldt frivilligt hverv. Desuden søges frivillige, som vil være ’værter’ i klinikken og tage imod borgerne.
Interesserede kan skrive for mere information på: klinik@caritas.dk