Caritas’ engagement i Burkina Faso styrker familiers levestandard og giver børn adgang til uddannelse

27. februar 2022

Burkina Faso har oplevet en stabil udvikling i de seneste årtier; økonomien er i vækst og den sociale stabilitet forbedres. Landet er også en pioner indenfor tilpasning til klimaændringer med vedvarende energi.

Terror truer den positive udvikling
Denne udvikling er imidlertid alvorligt truet af, at landet i øjeblikket står over for en krise efter en lang række terrorangreb fra forskellige jihadistiske grupper, som har hærget landet siden 2015.

Som følge af usikkerheden, er mere end 2000 skoler midlertidigt lukkede landet over, hvilket har medført at over 300.000 børn og unge står udenfor skolesystemet. Når et ungt menneske er frataget muligheden for at få en uddannelse, er han eller hun særligt udsat for truslen om at blive radikaliseret. 

Uden fortilfælde
Der var i september 2019 ca. 289.000 internt fordrevne i landet. Et tal der er tredoblet siden januar 2019. Denne situation er uden fortilfælde i Burkina Faso og har aldrig været så alvorlig som nu. 

90 procent af de internt fordrevne bosætter sig hos familie og bekendte i værtsbyerne. Det lægger et stor pres på værterne, som ofte selv har begrænset adgang til basale ydelser som sundhed, arbejde og uddannelse.

Caritas arbejder derfor for at styrke den lokale integration af internt fordrevne børn og deres familier. For at forebygge interne konflikter, skal der oprettes fredskomiteer. Samtidig arbejder vi for at styrke begge gruppers livsgrundlag ved at oprette spare-låne-grupper for kvinder. 

Børn og unge er også et centralt element for projektet. Eftersom de mange skoler er lukkede, vil vi oprette en form for fritidshjem, hvor børn fra både internt fordrevne- og værtsfamilier kan komme et par dage om ugen og lære at læse, skrive, dyrke sport, spille musik og bare være børn i sikkerhed for radikalisering og angreb.

STØT
I DAG