Jordan

Caritas i Jordan

Jordan er, foruden Libanon og Tyrkiet, det land, der er mest påvirket af den syriske flygtningekrise. Der er flere end 760.000 registrerede flygtninge i landet og tæt på en million, når man tæller de uregistrerede med, fortrinsvis fra Syrien, men også fra Irak, Yemen, Sudan og Somalia.

Som følge af krigen i Ukraine og andre kriser globalt har mange nødhjælpsorganisationer ikke desto mindre reduceret deres støtte til Jordan i 2022, hvilket har fået flere aktører til at advare om risikoen for en humanitær krise i landet, der spiller en vigtig, stabiliserende rolle i en ellers skrøbelig region.

Det gælder dog ikke for Caritas Danmark, der siden slutningen af 1990’erne har samarbejdet med Caritas Jordan om den humanitære indsats for de mest udsatte grupper i landet. Et særligt fokus har lige fra begyndelsen været at sikre adgang til sundhed, blandt andet ved at investere i de syv sundhedsklinikker, som Caritas Jordan driver. Det er kun blevet udbygget i 2022.

Det forgangne år har Caritas Jordan, med støtte fra Caritas Danmark, leveret sundhedsydelser til i alt 12.600 syriske flygtninge og udsatte jordanere. Herunder har 1609 kronisk syge patienter modtaget livsreddende medicin, og 645 kvinder er blevet støttet i deres graviditets- og fødselsforløb.

Caritas Jordan har samtidig styrket involveringen af frivillige i sundhedsprogrammet. Planen er, at tidligere patienter fremover skal facilitere lokale gå-grupper og dele erfaringer fra deres sygdomsforløb. Derudover har Caritas Jordan øget deres oplysningsvirksomhed om sundhed ved at engagere elever og studerende på lokale skoler og universiteter.

Historier fra Jordan

STØT
I DAG