Jordan

Caritas i Jordan

Jordan er, foruden Libanon og Tyrkiet, det land, der er mest påvirket af den syriske flygtningekrise. Der er flere end 760.000 registrerede flygtninge i landet og tæt på en million, når man tæller de uregistrerede med, fortrinsvis fra Syrien, men også fra Irak, Yemen, Sudan og Somalia.

Som følge af krigen i Ukraine og andre kriser globalt har mange nødhjælpsorganisationer ikke desto mindre reduceret deres støtte til Jordan i 2022, hvilket har fået flere aktører til at advare om risikoen for en humanitær krise i landet, der spiller en vigtig, stabiliserende rolle i en ellers skrøbelig region.

Det gælder dog ikke for Caritas Danmark, der siden slutningen af 1990’erne har samarbejdet med Caritas Jordan om den humanitære indsats for de mest udsatte grupper i landet. Et særligt fokus har lige fra begyndelsen været at sikre adgang til sundhed, blandt andet ved at investere i de syv sundhedsklinikker, som Caritas Jordan driver. Det er kun blevet udbygget i 2022.

Det forgangne år har Caritas Jordan, med støtte fra Caritas Danmark, leveret sundhedsydelser til i alt 12.600 syriske flygtninge og udsatte jordanere. Herunder har 1609 kronisk syge patienter modtaget livsreddende medicin, og 645 kvinder er blevet støttet i deres graviditets- og fødselsforløb.

Caritas Jordan har samtidig styrket involveringen af frivillige i sundhedsprogrammet. Planen er, at tidligere patienter fremover skal facilitere lokale gå-grupper og dele erfaringer fra deres sygdomsforløb. Derudover har Caritas Jordan øget deres oplysningsvirksomhed om sundhed ved at engagere elever og studerende på lokale skoler og universiteter.

STØT
I DAG