Caritas’ sundhedsklinikker i Jordan

På Caritas Jordans sundhedsklinikker bliver syriske flygtninge og udsatte jordanere tilset af læger, ernæringseksperter og sygeplejersker og får gode råd til, hvad de selv kan gøre for at forbedre deres livssituation.

3. januar 2024

På Caritas Jordans sundhedsklinikker bliver syriske flygtninge og udsatte jordanere tilset af læger, ernæringseksperter og sygeplejersker og får gode råd til, hvad de selv kan gøre for at forbedre deres livssituation.

Der bor tæt på en million flygtninge i Jordan, fortrinsvis fra Syrien. Størstedelen lever under fattigdomsgrænsen, og mange har ikke mulighed for at gå til lægen.

Caritas Danmark har i mange år samarbejdet med Caritas Jordan om en humanitær indsats for de mest udsatte befolkningsgrupper i det mellemøstlige land. Et særligt fokus har lige fra begyndelsen været at sikre adgangen til sundhedsydelser. Det har vi blandt andet gjort ved at investere i de sundhedsklinikker, som Caritas Jordan driver flere steder i landet. Her bliver syriske flygtninge og udsatte jordanere tilset af sygeplejersker, ernæringseksperter og læger, der spørger ind til hele deres livssituation.

Fødsel i trygge omgivelser

28-årige Suhair er en af dem, der har været glad for at komme på Caritas’ sundhedsklinikker. Hun flygtede fra Syrien til Jordan i 2012 og er mor til fire, to drenge og to piger. Da hun for et halvt års tid siden fødte sin yngste datter, skete det på et af de hospitaler, som Caritas Jordan samarbejder med. ”Der var en rar atmosfære, og folk var søde,” fortæller hun. ”Det var helt anderledes end min forrige fødsel, hvor jeg lå på et hospital med dårlige sanitære forhold, og hvor patienterne blev negligeret.”

Under graviditeten fik Suhair målt blodsukker og blodtryk og modtog kostvejledning af det sundhedsfaglige personale på klinikkerne. Efter fødslen blev hun også instrueret i forskellige ammeteknikker.

Konsultationer fører til forbedret sundhed

Taiseer på 56 år er også glad for behandlingen på Caritas’ sundhedsklinikker. Nogle få år efter, at han i 2013 ankom med sin familie fra Syrien til Jordan, blev han diagnosticeret med diabetes. Sygdommen har blandt andet vist sig i alvorlige synsforstyrrelser, der har betydet, at han har måttet opgive sit hverv som skrædder. De sidste tre-fire år er han regelmæssigt kommet på sundhedsklinikkerne.

For ham er det vigtige ikke blot den medicin, han får, men også de generelle sundhedsråd, som han modtager. ”Jeg plejede at spise uden at tænke over konsekvenserne og var ofte træt og uoplagt. Men efter jeg blev rådet til at skære ned på mit indtag af fedtholdig og sukkerrig mad, føler jeg mig langt mere energisk,” fortæller han.

Den 55-årige jordaner Aroub er også diabetespatient, men lider derudover af en lang række andre kroniske sygdomme, som hun modtager behandling for på klinikkerne, heriblandt astma og leddegigt. De sidste tre år har hun også påtaget sig en rolle som frivillig og står blandt andet for at indtaste informationer om patienterne i et databasesystem og give gode råd om ernæring og fysisk aktivitet. Hun sørger også for at ringe til patienterne for at høre, om alt går, som det skal, og om de i øvrigt husker at tage deres medicin.

Og så opfodrer hun selvfølgelig alle til at tage del i de gåklubber, som de frivillige i sundhedsklinikkerne har stablet på benene. ”Det er betryggende at vide, at folks liv ændrer sig, efter de har været her,” siger hun.

STØT
I DAG