De frygtelige nyheder fra Beirut, har en underliggende historie som også er vigtig:
Eksplosionen fandt sted på havnen, efter at et skib lastet med kemikalier, var blevet omlastet. Skibsrederen havde en konflikt med myndighederne i Beirut og skibets besætning var fanget på skibet i et år, hvor de ikke fik løn, ikke fik forsyninger, ikke kunne forsørge deres familier, og med deres egne ord boede de på en krudttønde.
Dette er desværre på ingen måde ualmindeligt for sømænd verden over. Omkring 90% af alle varer transporteres med skib og vi er alle afhængige af sømændenes arbejde. De udfører et ofte livsfarligt og dårligt betalt job som fortjener langt større opmærksomhed og respekt.
Alene i DK har der de sidste 12 måneder været følgende sager (det er kun dem der har nået pressen, så det er sandsynligvis toppen af isbjerget):
1) Reder fra Thyborøn tiltalt for at have haft to afrikanere til at arbejde på sit skib i mere end tre år uden ferie, lange arbejdsdage og til en ringe løn.
2) Eksplosion ombord på skib i dok i Sønderjylland med tilskadekomne sømænd, som måtte flyves til København for behandling.
3) To Italienske krydstogtskibe har ligget 4 mdr. for anker ud for Skagen med flere hundrede besætningsmedlemmer på hvert skib.
4) Danske sømænd har måttet hjælpes hjem under COVID-19 pandemien.
5) Udenlandske sømænd anholdt i Danmark efter fund af større mængde narkotika på deres skib.
Bl.a. derfor går Caritas-kollekten (den sidste søndag i august) i år til at hjælpe sømænd i danske havne. Caritas Danmark arbejder i den forbindelse tæt sammen med Stella Maris, som hjælper sømænd i over 350 havne verden over.
Caritas Danmark er i tæt kontakt med Caritas Libanon, som allerede er i gang med hjælpearbejdet efter eksplosionen.