Designpris til innovativt udviklingsprojekt - Caritas Danmark
STØT
I DAG

Designpris til innovativt udviklingsprojekt

Plastiksæk vinder designpris

Stort tillykke til vores samarbejdspartner SolarSack. De har netop vundet Danish Design Award for deres plastiksæk, som kan være med til at løse den globale mangel på rent drikkevand.

Juryen siger:

“Løsningen adresserer en kritisk udfordring – den globale mangel på rent drikkevand – og løser dermed både en række sundhedsmæssige og ressourcemæssige problemer. 2,2 milliarder mennesker har ikke adgang til rent drikkevand og godt 1 milliard er afhængige af træ eller kul til at koge deres vand. Det udleder cirka 600 kilo CO2 pr. person om året. SolarSack renser vandet naturligt – og udledningsfrit – ved hjælp af solens UV-stråler. Teamet bag har desuden skabt en rigtig god forretningsmodel til distribution og anvendelse af dette produkt. Et enkelt og let forståeligt produkt, der passer godt til den kontekst, det skal indgå i.”

Rent drikkevand på fire timer

“Solpasteurisering, som SolarSack er baseret på, er over 20 år gammel. Men vi har kombineret det med vores egen research og har udviklet posen SolarSack. SolarSacken består af to lag plastik, som benytter solens varme og solens UVA og UVB-stråler til at dræbe bakterier, når den ligger i solen”, fortæller opfinderen Alexander Løcke og fortsætter:

“Vi kunne se, at de brugte mange ressourcer på at koge vand, og det var ressourcer, der både var dyre og hårde for miljøet. Ved at udnytte solpasteurisering kan man slå farlige bakterier ihjel og rense drikkevand.”

En pose kan give fire liter vand på fire timer. Ofte kortere tid, når solen skinner i Afrika. Men efter fire timer, er man sikker på, at vandet er pasteuriseret. Posen kan genbruges op til 150 gange, hvilket sammenlagt giver over 500 liter vand for blot en enkelt plasticpose.

Samarbejde med Caritas Danmark

SolarSack og Caritas Danmark har arbejdet sammen siden  2018, hvor vi startede  to tests i Uganda. Produktet blev testet både i flygtningelejren Kywangali og i en landsby kaldet Rakai. Begge tests skulle give os viden om, hvad der skal til for at brugerne forstår at anvende posen korrekt, om det er noget de ønsker at tage til sig i Uganda, og om det er noget, de er villige til at betale for med deres begrænsede økonomiske ressourcer.

Læs mere om samarbejdet her…

Læs mere om Danish Design Award her…