Ukraine: Når et område bliver befriet, rykker Caritas ind - Caritas Danmark
STØT
I DAG

Ukraine: Når et område bliver befriet, rykker Caritas ind

Nyhedsoverskrifterne fortæller om generobringer i den østlige del af Ukraine. Caritas er en af de første aktører til at respondere på det akutte behov for nødhjælp i de befriede områder. Vinteren og de intense kampe i øst er nu den største udfordring for det humanitære arbejde.

Nødhjælpsorganisationen Caritas er til stede i hele Ukraine, hvor den i partnerskab med de lokale sogne arbejder for at bringe nødhjælp til de mest sårbare mennesker i det krigsramte land.

”Caritas er repræsenteret i store dele af Ukraine, også i de besatte områder. Når en by bliver befriet, er der derfor allerede et netværk, så vi kan hurtigt rykke ind og koordinere nødhjælp. Det var for nylig tilfældet i Izjum og Mykolajiv, hvor Caritas distribuerer fødevarer, rent drikkevand og basale fornødenheder,” udtaler Maria Krabbe Hammershøy, generalsekretær i Caritas Danmark.

Skovbunden er mineret

”Befolkningen i Ukraine kender Caritas. Før krigen stod Caritas for meget af det sociale arbejde i landet og drev blandt andet børnehjem og suppekøkkener. Det arbejde fortsætter, men samtidig organiserer Caritas nu nødhjælp til dem, der er nødstedte på grund af invasionen,” fortsætter hun.

Lige nu har Caritas fokus på at sikre, at den store del af befolkningen, der står uden strøm, vand og varme, kommer sikkert igennem vinteren. Det er særligt kritisk i grænseområderne mod Rusland og i de befriede områder, hvor det ofte er med livet som indsats at skaffe brænde fra skovene, da store dele af skovbunden er blevet mineret af de russiske soldater.

Julens sande budskab

For Tetiana Stawnychy, generalsekretær i Caritas Ukraine, er det vigtigt at understrege, at nødhjælpen går begge veje. Mange af dem, der modtager nødhjælp, ender med selv at blive frivillige i Caritas. ”Det, som vi oplever, er en vidunderlig solidaritet mellem mennesker, der hjælper hinanden,” fortæller hun. ”På en måde gennemlever vi, hvad julen i virkeligheden handler om: at hjælpe dem, der har brug for det, og at give husly til dem, der ikke har noget sted at være.”