Ismail led af svær underernæring ved fødslen

27. maj 2022

Haoua Yacouba bor i Niamey i Niger. Hun er 34 år og har seks børn. Hendes søn Ismael på 8 måneder led af svær underernæring ved fødslen. Haoua er derfor blevet tildelt en ”lysmor” af den lokale sundhedsklinik.

En lysmor kan bedst sammenlignes med en sundhedsplejerske. Lysmødrene vælges af den lokale sundhedsklinik blandt de mest dynamiske, vellidte og kompetente kvinder i lokalsamfundet. De arbejder 3 timer om dagen fra mandag til fredag. Deres arbejde består i at tage på hjemmebesøg hos familier med underernærede børn. De laver desuden madlavningsworkshops og informerer omkring amning, god ernæring, hygiejne og general sundhed for børn og voksne.

Ismail bliver undersøgt af familiens lysmor mens Haoua og Sidse Holm Nielsen fra Caritas Danmark følger med. Foto: CADEV

Hauna fortæller: ”Jeg sætter pris på de råd jeg får fra lysmoren, da det ikke kun er begrænset til ernæring, men også hygiejnespørgsmål og mit og mit barns generelle sundhed. Jeg går til sundhedsklinikken hver anden uge nu, og lysmoren besøger mig 3 gange om ugen. Hun giver mig råd om god ernæring og viser mig, hvor jeg kan finde produkter til en god pris på markedet”.

Lysmødrenes arbejde værdsættes af sundhedsmyndighederne, der rapporterer, at der er færre tilfælde af underernæring i distrikter med en lysmor end i distrikter uden. Lysmødrene er også med til at styrke vaccinationsprogrammerne, da de er højt respekterede i lokalsamfundet. Lysmødrene er begejstrede for deres rolle med at hjælpe familier i lokalsamfundet. En lysmor siger: ”Det giver mig en masse at kunne hjælpe mit samfund”.

STØT
I DAG